Regulació emocional i Mindfulness a l'aula

Formadora: 

Màrcia Cecchini Rosell, psicóloga clínica especialitzada en Mindfulness i professora de ioga. Postgrau en Mindfulness en la pràctica clínica, formació avançada per a terapeutes. Coordinadora del Projecte Lotus Blau i Lotus Blanc: intervenció integral a l’aula, formació de professorat i pares i mares, en eines de regulació emocional i mindfulness, projecte de ciutat Manresa2022.

Altres professors del curs: 

Alba Sanfeliu: Professora de ioga i educadora per la Pau.

Rosó Menoyo: Professora de ioga i homeòpata. 

Àngel Illa: Professor de ioga i músic.

L'Alba, la Rosó i l'Àngel, formen part de l'equip dinamitzador del projecte Lotus des del 2017, i des del 2021 formen part del l'equip de veterans del projecte, coordinat i realitzant la formació als claustres de les escoles de que en són referents.

Casal d'estiu per els vostres fills i filles:

A la Masia de les Oliveres també duem a terme un casal d'estiu, de 3 a 12 anys, per si necessiteu deixar els vostres fills en un casal inspirat en les escoles de bosc.  

Dates i horaris:
Dates: 11, 12, 13, 14 i 15 de juliol del 2022

Horari: 9.30h a 13.30h 

Durada: 30 hores

Format: Presencial (20h) i treball a casa (10h)

*el treball a casa consistirà en dedicar 1h diària per visualitzar material audiovisual didàctic abans de cada sessió i 1h diària de pràctica personal i registre, mentre duri la formació. 

Cost de la matrícula: 

160 euros

Dirigit a:

Mestres d’infantil, primària, secundària, monitors, educadors i psicopedagogs i psicòlegs vinculats al món de l’ensenyament.

Requisits de certificació:

Els assistents hauran d’assistir un mínim del 80% del curs i realitzar de manera satisfactòria les tasques d’aprofitament per a tal d’obtenir la certificació.

 
Objectius
 • Proporcionar un espai d'autocura i autoconeixement al personal docent, i eines per a poder gestionar els nivells d’estrès propi i el de l’aula. 

 • Aprendre pràctiques breus de respiració, relaxació i mindfulness, per aplicar en format de càpsula, tant en un mateix com en el grup, podent reconduir situacions que ens desestabilitzen i modelant una bona gestió dels moments de dificultat tant a nivell individual com grupal. 

 • Millorar l'estat de presència i atenció, que afavoreix la creativitat, el focus, el vincle i l'aprenentatge.

 • Potenciar una comunicació empàtica, no violenta en els entorns educatius, per tal de modelar entorns més respectuosos i pacífics.

Continguts

Tècniques de regulació fisiològica per disminuir els nivells d'estrès i l'ansietat:

 • Psicofisiologia de l’estrès.

 • Entrenament en tècniques d’autoobservació i reconeixement d’estats físics.

 • Tècniques de descàrrega.

 • Pràctiques de relaxació i respiració.

 

Tècniques de regulació i focalització de l’atenció:

 • Estat de presència.

 • Atenció plena. Potenciar la capacitat d’atenció i concentració amb eines del Mindfulness

 • Estratègies psicoeducatives per la millora de l’aprenentatge

Tècniques de regulació emocional:

 • Psicofisiologia del món emocional.

 • Tècniques de visualització per a transformar els conflictes.

 • Regulació emocional amb eines del Mindfulness.

 • Autoempatia.

Cohesió de grup​

 • Pràctiques de cohesió de grup.

 • Escolta empatica i comunicació empàtica.  

 • Conciència del grup i de l'ecosistema. 

 
"El canvi comença en tu". Les llavors per una aula més calmada, atenta i resolutiva.

Aquest és un curs eminentment pràctic, adreçat a totes les persones que estigui treballant en el món educatiu (mestres, professors/es, psicopedagogs/es, psicòlegs/es, vetlladors/es i altres educadors/es) que sentin necessària la incorporació de les eines de gestió emocional, per aplicar, tant en un mateix com en els seus entorns d'influència.

 

Les eines proposades provenen de; 

- el ioga, aprenem tècniques de respiració, de relaxació i els treballs de descàrrega, ens permeten regular les respostes psicofisiològiques, que ens dificulten l'adaptació. 
- el mindfulness, ens ajuda a cultivar l'atenció plena, propiciar la interiorització i la capacitat de focus, millorant l'estat de presència i vincle.
- la psicologia, que ens permeten aprofundir en l'autoconeixement, entendre la neurobiologia emocional, entendre com funciona el nostre cor i el nostre cap, i millorar seva integració.
- i la comunicació no violenta, com a vehicle imprescindible per millorar la relació amb un mateix i amb els altres. 

​L'objectiu del curs és proporcionar coneixements, però sobretot vivència, per observar el canvi que aquestes eines generen en un mateix i com es poden aplicar en els entorns educatius.

L'equip docent forma part de l'equip Lotus, projecte educatiu de la ciutat de Manresa2022, treballant a les aules des d'infantil fins a secundària des del 2016. Amb un ampli recorregut amb l'experiència d'aquestes eines treballant amb l'alumnat i amb els claustres de les escoles Lotus. Aquest curs 2021-2022 arribant al voltant de 2000 alumnes i 300 docents.

​Aquesta és una activitat de formació permanent reconeguda pel Departament d'Ensenyament.

 

Podeu trobar més informació sobre el projecte Lotus a la pàgina la web de l'ajuntament de Manresa:

Lloc

Masia de les Oliveres. Sant Fruitós de Bages.